top of page

Limita unui loc

  • Writer: Marcu Tiberiu
    Marcu Tiberiu
  • Nov 22, 2017
  • 2 min read

Gardul, zidul, delimitarea

Incinta, curte, cetate, proprietate, refugiu

Din cele mai vechi timpuri, in cultul omului statornic, cel ce a fondat societatea pe care o cu oastea astăzi, gardul a jucat un rol important in apărarea unui teritoriu in primul rând fata de amenințările naturii si de asemenea fata de amenințarea invadatorilor.

Odată stabiliți intr-un loc, oamenii tind sa își aproprieze un teritoriu si diferite bunuri materiale. Pentru ca el sa continue a prospera in acel loc numit "acasa" este necesar sa își conserve cele ce ii sunt necesare supraviețuirii si mai mult decat atat, prin bunuri înțelegem diferite obiecte sau materii prime.

Împrejmuirea proprietații nu numai ca proteja animalele domestice de eventualele atacuri sălbatice dar anunța si trecătorul despre drepturile pe care cineva le exercita asupra acelui teritoriu.

Aceasta delimitare avea un efect similar atat asupra unui membru ale aceleiași comunități cat si asupra unui străin sau a unui grup rau intenționat.

In evul mediu, deschiderea urbană a unei așezări omenești către exterior, impreuna cu ospitalitatea si încrederea reciproca a locuitorilor era dovada unui înalt nivel de etica. Felul in care erau tratati călătorii ce treceau printr-un oras, de către comunitatea locală era dovada ospitalității lor.

Aceasta atitudine fata de călători care in multe culturi se credea ca a fost poruncita de către zei reprezenta poate simpatia comunității pentru amintirea stilului de viata nomad care multă vreme a stat la baza civilizației.

Aceasta nostalgie ii determina pe proprietari sa uite pentru o vreme de drepturile pe care si le exercitau pe o bucata de pământ si sa își amintească poate de condiția primordială a omului. O condiție aspra, o lupta pentru supraviețuire împotriva foamei si a frigului cu care se confruntau. In aceste condiții, sentimentul de posesiune este înăbușit si cel statornic reușește sa renunțe la ceea ce considera pana atunci ca i se cuvine.

Aceasta situație ne reda o frântură din caracterul unei societăți aproape utopice dupa care tânjim astăzi.

Nu putem sa igoram de altfel originile religioase ale acestei morale care s-au propagat pana astăzi.

Daca nu putem determina omul, proprietarul, membrul unei comunități sa își dea seama de aceasta atitudine de aversitate fata celălalt prin tocmai acest element sau act pe care il necesita ideea de proprietate, delimitarea, atunci sa încercam sa producem o schimbare exterioara, spațială cu intenția de a declanșa bineînțeles schimbări interioare subtile de ordin moral si social.

Imprejumuire curte in mediul rural

 
 
 

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Subscribe pentru noutati

bottom of page